top of page
Caută
  • MS

Program medalistic 2019 - Macaleandrul

Actualizată în: 11 dec. 2020




Măcăleandru (Erithacus rubecula) este noul produs, din cadrul programului medalistic – sectiunea ”Flora și fauna României”, realizat de către Monetăria Statului.

Măcăleandrul sau „gușă-roșie” este una din cele mai admirabile păsări cântătoare care-și face cunoscută prezența prin trilurile vesele în păduri, grădini, livezi şi parcuri, de la câmpie până la munte. Cântecul acestei păsări mici, de marimea unei vrăbii, poate fi auzit îndeosebi vara, fiind asemănător cu al privighetorii.

Numele „guşă-roşie” provine de la roşul-portocaliu al pieptului, al gâtului, al guşii şi al frunţii, delimitat de cenuşiul-maroniu al restului penajului printr-o linie cenuşiu-argintie.

Legenda măcăleandrului dezvăluie că roşul de pe piept este pricinuit de înţepăturile îndurate atunci când s-a străduit să scoată coroana de spini de pe creştetul Mântuitorului Iisus Hristos; o versiune atribuie roşul penelor pătate de sângele lui Hristos, în timp ce mica pasăre încerca să-i aline suferinţele, cântându-i.

Produsul medalistic „Măcăleandru” este format din medalie și carte falsă. Poate fi achiziționat, de la magazinele instituției noastre, la prețul de 812 lei/ set, pentru medalia din argint și de 254 lei/ set, pentru medalia din aliaj de cupru; prețurile includ TVA.

Caracteristicile tehnice ale piesei sunt următoarele:

• Material: Argint 925‰

- Diametru: 60 mm

- Greutate: 191 grame

- Calitate: patinată

# Tiraj fix: 40 bucăți

• Material: aliaj de cupru

- Diametru: 60 mm

- Calitate: patinată

# Tiraj fix: 60 bucăți

149 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page