top of page
Caută
  • MS

CAROL I – REGELE ROMÂNILOR


Acum 182 de ani, pe 20 aprilie 1839, s-a născut Carol I al României.

„Regele românilor” este omul de la care a pornit totul: Familia Regală, statul modern, țara independentă și suverană. Rând pe rând, an de an, sub domnia acestui Rege european, România a dobândit instituţii, modernitate şi statornicie.

La 10 mai 1866, Carol I rostea următorul legământ:

„Ales de către naţiune Domn al românilor, mi-am părăsit fără a sta la îndoială, și patria, şi familia, pentru a răspunde la chemarea acestui popor care mi-a încredinţat destinele sale. Punând piciorul pe acest pământ sacru, eu am devenit român. Acceptarea plebiscitului îmi impune, o ştiu, mari datorii. Sper că îmi va fi dat să le duc până la capăt. Vă aduc o inimă credincioasă, cugetări drepte, o voinţă tare de a face binele, un devotament fără margini către noua mea patrie şi acel neînvins respect către lege, pe care l-am cules în exemplul alor mei. Cetăţean astăzi, mâine, de va fi nevoie, soldat, eu voi împărtăși cu voi soarta cea bună ca şi pe cea rea.”


În cei 48 de ani ai domniei sale (cea mai lungă domnie din istoria statelor românești), Carol I a obținut independența țării, datorită căreia i-a și crescut imens prestigiul, a redresat economia, a dotat România cu o serie de instituții specifice statului modern și a pus bazele unei dinastii. A construit castelul Peleș în munții Carpați, care a rămas și acum una dintre cele mai vizitate atracții turistice ale țării.


Monetăria Statului dedică Regelui Românilor produsul medalistic „Carol I al României”.

Acest produs de colecție, format din medalie și cutie imitație piele, poate fi achiziționat la prețul de 153 lei/ bucată, inclusiv TVA.


Medalia prezintă următoarele date tehnice:

Material: aliaj de cupru argintat

Diametru: 85 mm


Așteptăm comenzile dumneavoastră pe adresele de e-mail: magazin.beldiman@monetariastatului.ro

sau comenzi.online@monetariastatului.ro .

Produsele vor fi expediate prin curier, plata ramburs.

965 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page