top of page
Caută
  • MS

Ziua Universală a Iei


Piesa principală a costumului popular românesc este cămașa, termenul de ie fiind atribuit doar cămășii femeiești. Cămașa este croită în formă de cruce, dintr-o singură bucată de pânză și cu o deschizătură în partea de sus. Fața și spatele cămășii se numesc ”stan”, iar partea inferioară ”poale”. Stanul se confecționează din două foi de pânză, iar mâneca din una. Sub braț, cămașa este prevăzută cu așa numita ”pavă”, care oferă comoditate în timpul mișcării.

Ia este, în fapt, o cămașă tradițională românească de sărbătoare, confecționată din pânză albă, bumbac, in sau borangic și împodobită cu mărgele și broderii la mâneci și la gât. Croiala este relativ simplă: un dreptunghi de pânză, tăiat rotund în jurul gâtului și întărit cu șnur răsucit. Mânecile sunt, de cele mai multe ori, încrețite atât la umeri, cât și la încheieturile mâinilor. Este un tip de cămașă scurtă până la talie, spre deosebire de cămașa anterioară, mai veche, ce îmbrăca întregul corp și se purta dedesubtul hainelor pentru a apăra corpul de ”vrăji și pericole”. Tehnica decorării iei s-a transmis de la mamă la fiică, fapt care a conservat tradiția și gustul de la o generație la alta.

Motivele sunt stilizate, geometrice sau inspirate de natură. Se disting mai multe variante de bază în compoziția decorului de pe mâneci: dungi verticale brodate (în râuri drepte), dungi oblice sau ”ie cu stele”. Partea din față a cămășii este și ea bogat brodată, prin repetarea acelorași modele existente pe mâneci. Iile brodate cu ”spic” făceau parte din costumul de nuntă din Moldova. Culorile folosite la broderie erau în două - trei nuanțe cromatice, de regulă, dar se broda și cu o singură culoare, de obicei negru.

În timp, finețea materialelor folosite, armonia cromatică, dar și croiul pieselor de port românesc, țesute, croite și brodate în casă au fost apreciate de reginele României, Elisabeta și Maria, dar și de aristocrația feminină a timpului, care au purtat cu mândrie costumul popular în diferite momente.


Medalia prezintă următoarele caracteristici tehnice:

- Material: Argint 999‰

- Diametru: 37 mm

- Greutate: 31.11 grame

- Calitate: patinată


Tiraj fix: 60 bucăți

Setul de colecție – compus din medalie, certificat de autenticitate personalizat și cutie de lemn – poate fi procurat la prețul de 489 lei/set, prețul include TVA. - Material: Aliaj de cupru

- Diametru: 60 mm

- Calitate: patinată

Tiraj fix: 40 bucățiSetul de colecție – compus din medalie, certificat de autenticitate personalizat și cutie de lemn – poate fi procurat la prețul de 329 lei/set, prețul include T.V.A.

109 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Comments


bottom of page