top of page
Caută
  • MS

ZIUA MARINEI ROMÂNE – 120 DE ANI DE TRADIȚII


„Navigare necesse est, vivere non est necesse” - Gnaeus Pompeius Magnus

Ziua Marinei Române a fost oficializată ca onomastică a marinarilor români la 15 august 1902, de Sfânta Maria Mare. Prin semnificația și încărcătura sa emoțională, această sărbătoare ocupă un loc aparte în sufletele românilor. În decursul anilor, toate activităţile organizate în luna premergătoare acestei sărbători au fost publice, marinarii militari prezentând onorul ţării, iar sărbătoarea marinarilor a devenit sărbătoarea ţării.


De ziua lor, marinarii nu uită să-şi cinstească înaintaşii, să-i recompenseze pe cei mai buni dintre ei şi să prezinte publicului aspecte din viaţa şi activitatea lor cotidiană.


Fregata Mărășești – F 111 Fregata „Mărășești” este recunoscută ca și continuatoare a tradițiilor distrugătorului „Mărășești”, intrat în serviciu la 01.07.1920 (ziua navei). Cea mai mare navă de război a fost construită în șantierul naval Mangalia, după un proiect românesc, începând cu 1 martie 1979. La 1 aprilie 2001, nava este încadrată în clasa fregate, având atribuit același număr de bordaj și același nume.


Cu prilejul Zilei Marinei Române, Monetăria Statului aduce un omagiu Forțelor Navale Române, prin lansarea pe piață a produsului aniversar „120 de ani de la prima sărbătorire a Zilei Marinei Române / Fregata Mărășești”, inclus în Programul Medalistic 2022, secțiunea Aniversări: Personalități și evenimente istorice.


La mulţi ani marinari, prin profesie, vocaţie sau pasiuni!

VÂNT BUN DIN PUPA!


Setul medalistic de colecție - format din medalie însoțită de broșură și cutie de lemn - poate fi procurat din Portul Militar Constanța, în data de 13.08.2022, cu ocazia Zilei Porților Deschise, la prețul de 1.263 lei/set, pentru medalia din argint și de 375 lei/set, pentru medalia din aliaj de cupru; prețurile includ TVA.


Medalia prezintă următoarele caracteristici tehnice:

# Material:​Argint 999‰ - Diametru:​60 mm - Greutate:​169 grame - Calitate:​patinată * Tiraj fix:​75 bucăți


# Material:​Aliaj de cupru - Diametru:​60 mm - Calitate:​patinată * Tiraj fix:​75 bucăți

167 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page