top of page
Caută
  • MS

Medalie de colectie - Emmanuel de Martonne

„Era înaintea Marelui Război, la graniţa dintre Ungaria şi România, unde Emmanuel de Martonne şi-a început munca imensă de geograf. Îndrăgostit de peisaj şi popor, el se pune în slujba cauzei «României Mari»: ca «marcator al frontierelor» la Conferinţa de la Versailles, apoi ca «misionar» al Franţei, mai ales în Transilvania «eliberată»” – Gavin Bowd


Monetăria Statului elogiază pe savantul francez Emmanuel de Martonne și își exprimă gratitudinea pentru aportul decisiv la trasarea frontierelor României Mari după încheierea Primului Război Mondial. Demersul său în cadrul Comisiilor teritoriale, întrunite în 1919, la Paris, a fost hotărâtor.




Grație geografului românofil a avut loc ”stabilirea efectivă a frontierelor româno-sârbă, româno-maghiară, româno-bulgară și româno-rusă, care s-au bazat pe studiile sale de geografie umană și pe prestigiul acurateții muncii sale academice”. El a conceput și impus „principiul viabilității frontierelor” și, astfel, localități cu populație maghiară semnificativă revin României: oraşele Arad, Oradea, Satu Mare.


Durabilitatea acestui principiu este atestată de faptul că, după 100 de ani, frontierele dintre România, Ungaria și Serbia sunt menținute și astăzi așa cum le-a trasat marele om de știință.


Produsul medalistic omagial Emmanuel de Martonne – compus din medalie, broșură și cutie de prezentare – poate fi achiziționat , de la magazinele Monetăriei, la prețul de 240 lei/ set, pentru medalia din argint și de 153 lei/ set, pentru medalia din aliaj de cupru; prețurile includ TVA.


Caracteristicile tehnice ale medaliei sunt următoarele:


• Aliaj: Argint 925‰ - Diametru: 37 mm - Greutate: 22,50 grame - Calitate: proof # Tiraj fix: 40 bucăți

• Aliaj: Cupru - Diametru: 37 mm - Calitate: proof # Tiraj fix: 60 bucăți

219 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page