top of page
Caută
  • MS

Podul Regele Carol I


Podul Regele Carol I

„Anghel Saligny a fost unul dintre corifeii unei generaţii spornice, al mănunchiului de creatori căruia îi datorăm atâta din ce are şi din ce poate da ţara” – Nicolae Iorga Proiectarea în 1888 și construcția între 1890 - 1895 a podului peste Dunăre de la Cernavodă, care era, la acea vreme, cel mai lung din Europa și printre cele mai importante poduri metalice cu deschidere mare din lume a fost opera fundamentală a savantului Anghel Saligny. Recunoscut ca fiind pionier al tehnicii mondiale în proiectarea și construcția podurilor și silozurilor cu structură metalică, respectiv de beton armat, Saligny este unul dintre ctitorii ingineriei românești. La data de 14 septembrie 1895, în prezența regelui Carol I, a avut loc inaugurarea podului de la Cernavodă, al treilea pod din lume ca lungime. Realizarea podului de la Cernavodă a însemnat utilizarea a două noutăți pe plan tehnic, respectiv utilizarea oțelului turnat (moale) în locul celui pudlat și folosirea pentru prim dată a sistemului de grindă cu zăbrele în consolă, sistem care era foarte avantajos din punct de vedere economic, dar și al rezistenței materialului în cazul structurilor cu deschideri mari. Podul de la Cernavodă impresiona ca și concept original și devenea o adevărată operă de artă inginerească. Cea mai grandioasă de pe bătrânul continent la ora construirii sale și încă multă vreme după aceea, reprezintă o mărturie a geniului arhitectonic și ingineresc al poporului nostru. Cele două monumente de bronz de la capetele podului de la Cernavodă au fost realizate pentru a aduce un pios omagiu eroilor căzuți în cumplitele bătălii ale Războiului de Independență al României. Noul produs medalistic aniversar „125 ani de la inaugurarea Podului de la Cernavodă: Podul Regele Carol I” – emis de Monetăria Statului într-un tiraj fix de 100 seturi – este format din medalie, broșură și cutie de lemn. Vă invităm să achiziționați acest produs de la magazinul Beldiman la prețul de 1.509 lei/set pentru medalia din argint și de 343 lei/set pentru medalia din aliaj de cupru; prețurile includ TVA.

Specificații tehnice: • Material: Argint 925‰ - Diametru: 80 mm - Greutate: 360 grame - Calitate: patinată # Tiraj fix: 60 bucăți

• Material: Aliaj de cupru - Diametru: 80 mm - Calitate: patinată # Tiraj fix: 40 bucăți

Așteptăm comenzile dumneavoastră pe adresa de e-mail: comenzi.online@monetariastatului.ro . Produsele vor fi expediate prin curier, plata ramburs.

8.160 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page