top of page
Caută
  • MS

ION LUCA CARAGIALE – CEL MAI MARE DRAMATURG ROMÂN


„Trăiască frumoasa şi cumintea limbă română! Fie în veci păstrată cu sfinţenie această scumpă Carte-de-boierie a unui neam călit la focul atâtor încercări de pierzanie.” – Ion Luca Caragiale

Ion Luca Caragiale, reprezentant al „Epocii Marilor Clasici”, este scriitorul care a marcat literatura română printr-o nouă direcție în teatru și operele dramatice.

Unul dintre principalii fondatori ai teatrului național, Caragiale a creat o operă cu note distinctive care o singularizează în contextul literaturii naţionale. În scrierile sale, fie că vorbim de piese de teatru, schiţe sau nuvele, marele dramaturg a demonstrat o apetență încântătoare pentru satiră și a reușit o radiografiere fidelă a moravurilor epocii sale, care, prin recurență, se transmit tuturor epocilor.

Probabil că și peste o sută de ani vor exista aceiași protagoniști mediocri, cum se confirmă de altfel și după prima sută de ani traversată prin veșnicie de opera sa: un Mitică ce dezbate prin cafenele sau pe la colțuri de stradă despre oamenii aflați la putere, despre ultimele scandaluri din high-life, un Dandanache ce va specula perfid o conjunctură politică favorabilă sau un Cațavencu șantajist.

În creaţia artistică naţională, Caragiale reprezintă realismul critic, deoarece „Nu există exponent al statului burghezo-moşieresc pe care scriitorul să nu-l fi înţepat cu condeiul său ascuţit. Corupţia, favoritismul, făţărnicia, mizeria, descompunerea morală, goana după ştirea de senzaţional găsesc în el un pictor de moravuri nemilos. Sub râs se ascunde dispreţul.” – George Călinescu.

Monetăria Statului a lansat pe piață noul produs inclus în Programul Medalistic 2022, secțiunea Aniversări: Personalități și evenimente istorice, dedicat maestrului neîntrecut al dramaturgiei românești.

Setul medalistic de colecție „170 de ani de la nașterea lui Ion Luca Caragiale” – format din medalie și carte falsă – poate fi procurat de la magazinele Monetăriei la prețul de 1.494 lei/set pentru medalia din argint și de 456 lei/set pentru medalia din aliaj de cupru; prețurile includ TVA.

Caracteristicile tehnice ale medaliei sunt următoarele: # Material: Argint 999‰ - Diametru: 60 mm - Greutate: 200 grame - Calitate: patinată * Tiraj fix: 60 bucăți

# Material: Aliaj de cupru - Diametru: 60 mm - Calitate: patinată * Tiraj fix: 40 bucăți

344 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page