top of page
Caută
  • MS

Mașini românești care au făcut istorie: SR – 131 „Carpați”


Primul camion produs în masă în România

În anul 1962 au ieşit pe poarta uzinei „Steagul Roșu” din Brașov (astăzi „Roman S.A.”) primele autocamioane de 3 tone SR – 131 „Carpaţi”, realizare excepțională a tinerei industrii româneşti de autovehicule. Prin intrarea în fabricaţie a acestui autocamion s-a marcat o etapă de prim ordin în existența uzinei, o etapă în care întreprinderea de autocamioane a urcat noi trepte, situându-se la nivelul uzinelor moderne şi intrând în rândul marilor fabricanți de autocamioane din lume.


La proiectarea SR – 131 s-a ţinut cont de aspirațiile ce se exprimau la fabricaţia modernă de autovehicule şi au fost alese o serie de soluţii constructive şi tehnologice absolut noi, formulate de constructorii acestui model de camion, care aveau deja vechime în activitatea de concepere a uzinei de autocamioane.

Autocamioanele SR – 131 „Carpaţi” s-au impus printr-o serie de parametrii tehnici superiori, printr-o calitate ireproşabilă şi printr-un preţ competitiv pe piaţa mondială. Aceste camioane şi-au făcut simţită prezenţa în țări precum Anglia, Bulgaria, Cuba, China, Franța, Japonia, Rusia și Turcia, dovedind o foarte bună fiabilitate, unele dintre ele aflându-se încă în exploatare, la 50 de ani de la data fabricaţiei.


Monetăria Statului dedică primului camion produs în masă în România, produsul medalistic „SR – 131” ce face parte din secțiunea „Mașini românești care au făcut istorie”.


Setul de colecție – compus din medalie, pliant și mapă de prezentare – poate fi procurat de la magazinele Monetăriei Statului la prețul de 389 lei/set pentru medalia din argint și de 219 lei/set pentru medalia din aliaj de cupru; prețurile includ TVA.


Medalia prezintă următoarele caracteristici tehnice: # Material: Argint 999‰ - Diametru: 37 mm - Greutate: 31,11 grame - Calitate: proof * Tiraj fix: 60 bucăți


# Material: Aliaj de cupru - Diametru: 37 mm - Calitate: proof * Tiraj fix: 40 bucăți

368 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page