top of page
Caută
  • MS

MAȘINI ROMÂNEȘTI CARE AU FĂCUT ISTORIE – OLTCIT



A fost odată ca niciodată o vreme când familiile tinere aspirau la un Oltcit, o mașină modernă, dinamică ce avea volanul cu o singură spiță, un bord nou și ultramodern, parcă inspirat din filmele science-fiction. Scaunele față comode și ușor rabatabile, precum și suspensiile inedite, constituiau alte elemente de modernitate pentru acei ani. Cu siguranță, Oltcit a fost marca apreciată ca fiind rafinată, distinsă și sportivă.


Istoria faimosului Oltcit a pornit în anul 1977 când a început construcția unei noi fabrici la Craiova, în urma unui parteneriat al țării noastre, încheiat în 1976, cu producătorul francez de automobile Citroën.


Producția primelor mașini a demarat la începutul anilor '80. Prima mașină Oltcit (Olt, de la Oltenia și Cit, de la Citroën) a ieșit pe poarta fabricii în 1981.

Între 1981 şi 1993 au fost produse circa 200.000 de maşini, din care 60.000 au fost exportate sub numele Axel.

La Craiova s-au produs patru versiuni: Special, Club, Club 12 TRS (automobil destinat exportului în Franța, Olanda, Belgia, Ungaria, Cehoslovacia, Polonia, Iugoslavia, Argentina, Uruguay, Paraguay, Ecuador, Venezuela, Costa Rica, Columbia, Siria, Iordania, Egipt, Turcia, Bulgaria) și Club 12 CS.

După 1989, producția a continuat sub numele Oltcit până în 1991, când numele este schimbat în Oltena.


La sfârșitul anului 1994, s-a înființat compania mixtă S.C. Automobile Craiova S.A. și grupul sud-coreean Daewoo. Aici s-au produs Cielo, Tico și Matiz.

Astăzi, cei mai în vârstă, își amintesc cu drag ce elegante erau mașinile Oltcit.


OLTCIT, faimoasa mașină care stârnea senzație în România, este noul produs lansat pe piață de Monetăria Statului, inclus în programul medalistic pe anul 2021, secțiunea „Mașini românești care au făcut istorie”.


Setul medalistic original – format din medalie unicat, pliant și mapă de prezentare – poate fi procurat, de împătimiții mașinilor românești și nu numai, de la magazinele Monetăriei la prețul de 290 lei/set, inclusiv TVA.


Caracteristicile tehnice ale medaliei sunt următoarele:

# Material: Argint 999‰

- Diametru: 37 mm

- Greutate: 31,11 grame

- Calitate: proof

* Tiraj fix: 200 bucăți


Așteptăm comenzile dumneavoastră pe adresele de e-mail: magazin.filaret@monetariastatului.ro , magazin.beldiman@monetariastatului.ro sau

marketing@monetariastatului.ro

605 afișări1 comentariu

Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page