top of page
Caută
  • MS

Mașini românești care au făcut istorie – SR 101


STEAGUL ROȘU, primul camion românesc


Istoria primului camion produs de către o companie românească a început să se scrie în 1954, când uzina „Steagul Roșu” (devenită ulterior: Întreprinderea de Autocamioane Braşov, Autocamioane Braşov şi Roman SA) a lansat pe piață primul model, SR 101.


Cu o sarcină utilă de 4 tone, SR 101 a fost echipat cu un motor pe benzină. Capacitatea celor 6 cilindri dispuși în linie era de 5.560 cmc și dezvolta o putere de 90 CP la 2.400 rpm, ce era transmisă la axa spate grație unui ambreiaj cu două discuri. Putea atinge o viteză maximă de 75 km/h, iar consumul mediu de combustibil era de aproximativ 29 l/100 km, alimentat din rezervorul de 150 l.

Au fost fabricate și câteva modele derivate, SR 104, ce avea transmisie 4×4, precum și SR 109, ce avea configurația de basculantă.

Motorul SR 101 şi şasiul SR 101 au fost întrebuinţate şi la realizarea unor autovehicule pentru nevoile imediate ale economiei. Astfel, au fost realizate autobasculante, autocisterne, autobuze TV, iar o parte din subansamblele de la autoşasiul SR 101 s-au folosit la realizarea primelor troleibuze româneşti.

Cu toate rezultatele bune obţinute în exploatare, schimbarea tipului de autocamion era inevitabilă, datorită faptului că autocamionul SR 101 de 4 tone era depăşit ca nivel tehnic.


S-a ajuns la concluzia că era necesară proiectarea unor noi tipuri de autocamioane de 3 şi 5 tone echipate cu motor de 8 cilindri în V, cu parametrii tehnici la nivelul construcţiilor de pe piaţa mondială.


Monetăria Statului dedică legendarului camion românesc primul produsul medalistic ce face parte din secțiunea „Mașini românești care au făcut istorie”.

Setul de colecție „SR 101” – format din medalie, pliant și mapă de prezentare – poate fi achiziționat de la magazinele Monetăriei Statului la prețul de 389 lei/set pentru medalia din argint și de 219 lei/set pentru medalia din aliaj de cupru; prețurile includ TVA.


Medalia prezintă următoarele caracteristici tehnice:

# Material: Argint 999‰

- Diametru: 37 mm

- Greutate: 31,11 grame

- Calitate: proof

* Tiraj fix: 60 bucăți


# Material: Aliaj de cupru

- Diametru: 37 mm

- Calitate: proof

* Tiraj fix: 40 bucăți


492 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page