top of page
Caută
  • MS

IULIU MANIU – „SFINXUL DE LA BĂDĂCIN”


„Nicio jertfă nu e prea mare când este pentru neam și adevăr.” – Iuliu MANIU

Iuliu Maniu a fost unul dintre cei mai iluștri oameni politici din istoria României. Având o carieră politică ce s-a întins pe parcursul a 56 de ani, Maniu s-a numărat printre marii oameni de stat ai ţării noastre. A fost un apărător devotat al democraţiei, împotrivindu-se tendințelor totalitare.

S-a implicat activ în realizarea Marii Uniri de la 1 decembrie 1918, iar din funcţia de preşedinte al Consiliului Dirigent a reuşit integrarea rapidă a administraţiei din Transilvania în cea a României reîntregite.

Calitatea care l-a consacrat în prim planul scenei politice a fost moralitatea ireproşabilă, motiv pentru care era numit „sfinxul de la Bădăcin”.

Iuliu Maniu a rămas în conştiinţa publică drept liderul permanent al opoziţiei, teren pe care nu a putut fi egalat. A dus o luptă neîncetată împotriva asupririi austro-ungare asupra Ardealului românesc, s-a manifestat ca ferm opozant faţă de regimurile de esenţă totalitară ce s-au succedat în fruntea ţării: autoritarismul carlist, legionarismul, dictatura militară a lui Antonescu.şi sovietizarea ţării de către autorităţile comuniste.


Monetăria Statului dedică marelui patriot român produsul medalistic „150 de ani de la nașterea lui Iuliu Maniu”, inclus în Programul Medalistic 2023.

Setul de colecție – compus din medalie, certificat de autenticitate personalizat și cutie de lemn – poate fi procurat de la magazinele instituției noastre, la prețul de 1150 lei/set pentru medalia din argint și de 465 lei/set pentru medalia din aliaj de cupru; prețurile includ TVA.


Medalia prezintă următoarele caracteristici tehnice: # Material: Argint 999‰ - Diametru: 60 mm - Greutate: 149 grame - Calitate: patinată * Tiraj fix: 60 bucăți


# Material: Aliaj de cupru - Diametru: 60 mm - Calitate: patinată * Tiraj fix: 40 bucăți

159 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page