top of page
Caută
  • MS

IAR-316B ALOUTTE


„50 de ani de la primul zbor al elicopterului IAR-316B ALOUTTE"

IAR 316 este un elicopter de antrenament creat de Industria Aeronautică Română, sub licența companiei franceze Aérospatiale. A fost produs la uzina IAR Ghimbav (Brașov), contractul fiind semnat la 4 decembrie 1970. Astfel, începând cu 1970 au început să fie asamblate piese și subansamble aduse din Franța. Cel dintâi IAR-316B Alouette, ieșit de pe linia de asamblare, a executat zborul inaugural la 13 noiembrie 1971, în scurt timp, întreaga producție fiind realizată la Ghimbav.


Primul elicopter de producție complet autohtonă, având numărul de bord 04, a efectuat primul zbor în noiembrie 1972. Au fost fabricate 200 de exemplare dintre care 125 pentru armata română. Celelate au fost exportate în alte țări (Pakistan, Angola, Guineea).

Începând cu anul 1987 producția a fost sistată. După mai multe reorganizări, în anul 2000 au mai rămas câteva aparate de zbor de acest tip în cadrul Escadrilei 203 Elicoptere Școală și Antrenament din cadrul Școlii de Aplicație pentru Forţele Aeriene Române de la Boboc.

Elicopterul IAR-316B Alouette este o aeronavă îndrăgită de numeroși „elicopteriști”. Pentru mulți dintre ei, Alouette este libelula care i-a ajutat să se transforme din pietoni în piloți.


Noua emisiune medalistică „50 de ani de la primul zbor al elicopterului IAR-316B Alouette” a fost lansată pe piață de Monetăria Statului. Setul de colecție – compus din medalie, broșură și cutie de lemn – poate fi procurat de la magazinele instituției noastre, la prețul de 575 lei/set pentru medalia din argint și de 319 lei/set pentru medalia din aliaj de cupru; prețurile includ TVA.


Medalia prezintă următoarele caracteristici tehnice:

# Material: Argint 999‰ - Diametru: 50 mm - Greutate: 47 grame - Calitate: proof * Tiraj fix: 60 bucăți


# Material: Aliaj de cupru - Diametru: 50 mm - Calitate: proof * Tiraj fix: 40 bucăți

193 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Comments

Couldn’t Load Comments
It looks like there was a technical problem. Try reconnecting or refreshing the page.
bottom of page