top of page
Caută
  • MS

FLUTURELE MAHAON (PAPILIO MACHAON)

Actualizată în: 15 mar.




 

Fluturele Mahaon, de dimensiuni mari, face parte din familia Papilionidae.

Pierre André Latreille l-a desemnat ca specie tipică pentru genul Papilio și pentru denumirea populară fluture galben (comun) cu coadă de rândunică.

În opera lui Homer este precizat că Machaon este fiul lui Asclepius.

Pe teritoriile Austriei, Cehiei, Slovaciei, Ungariei, Republicii Moldova și României, Papilio machaon este plasat pe Lista Roșie a insectelor, precum și în Cartea Roșie a faunei, fiind aflat sub protecție legislativă.

Adultul speciei Papilio machaon are aripile anterioare și posterioare galbene intens cu marginea externă crenelată și dungi negre subțiri plasate la nivelul venelor. Anvergura aripilor este de 65-86 mm. La ambele sexe, aripile posterioare prezintă o protuberanță asemănătoare cu o coadă de rândunică.

Fluturele Papilio machaon zboară planat din luna martie până la sfârșitul lunii septembrie; în zone de mare altitudine, iar activitatea circadiană este limitată la durata verii.

Sursa: Facebook/Muzeul Național al Bucovinei

Setul de colecție „Fluture Papilio machaon - Fluturele Mahaon”, lansat pe piață de Monetăria Statului, este compus din medalie, broșură și cutie de lemn și poate fi achiziționat de la magazinele instituției noastre precum si de pe magazinul on line: www.romanianmint.ro , la prețul de 509 lei/set pentru medalia din argint și de 339 lei/set pentru medalia din aliaj de cupru; prețurile includ TVA.

Medalia prezintă următoarele caracteristici tehnice:

🔰 Material:      Argint 999‰

- Diametru:      37 mm

- Greutate:        31,1 grame

- Calitate:         proof

 Tiraj fix:     60 bucăți

🔰 Material:      Aliaj de cupru

- Diametru:      37 mm

- Calitate:         proof

 Tiraj fix:     40 bucăți

187 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page