top of page
Caută
  • MS

20 de ani de la aderarea României la NATO

Actualizată în: 12 apr.


 

Pentru România, integrarea în structurile euroatlantice a reprezentat un moment de însemnătate specială, prin atingerea unui deziderat major de politică externă și securitate, care a beneficiat de un sprijin larg la nivelul clasei politice și al întregii societăți românești.În 2004, la 29 martie, România depunea, la Washington, instrumentul de ratificare privind aderarea la Alianța Nord-Atlantică, iar la 2 aprilie avea loc ceremonia arborării drapelului românesc la Cartierul General al NATO. Aceste două momente au marcat, formal și simbolic, dobândirea de către țara noastră a statutului de membru NATO și au consfințit faptul că România este parte integrantă a comunității  euroatlantice.

În cei 20 de ani de la aderare, România și-a consolidat profilul de aliat responsabil, implicat activ în promovarea valorilor și principiilor democratice, a securității și stabilității în spațiul euroatlantic și în afara sa. Contribuțiile valoroase ale țării noastre în plan politic, conceptual, practic și operațional își găsesc, în prezent, o reflectare clară în acțiunile și profilul NATO.Astăzi, mai mult ca oricând, Flancul Estic, vecinătatea estică, Marea Neagră au devenit teme de importanță centrală pe agenda aliată și România beneficiază de o  prezență aliată consolidată și o postură NATO întărită de descurajare și apărare pe teritoriul național și în regiune.România a demonstrat, pe parcursul celor 20 de ani de la aderarea sa, că este un veritabil furnizor de securitate și stabilitate.

Cu prilejul marcării celor 20 de ani de la aderarea României la NATO, Monetăria Statului a lansat pe piață produsul medalistic aniversar „Romania - NATO 20 ani”.

Setul de colecție – compus din medalie, certificat de autenticitate personalizat și cutie de lemn – poate fi procurat de la magazinele instituției noastre sau de pe magazinul online www.romanianmint.ro, la prețul de 795 lei/set pentru medalia din argint și de 392 lei/set pentru medalia din aliaj de cupru; prețurile includ TVA.

Medalia prezintă următoarele caracteristici tehnice:

- Material:        Argint 999‰

- Diametru:      50 mm

- Greutate:        47 grame

- Calitate:         proof like

Tiraj fix:          60 bucăți

Material:          Aliaj de cupru

- Diametru:      50 mm

- Calitate:         proof like

Tiraj fix:           400 bucăți

220 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Comments


bottom of page