top of page
Caută
MS

130 ani de la nașterea lui Horia Macellariu

Horia Macellariu s-a născut în anul 1894 la Craiova. La terminarea studiilor, se înscrie la Școala de Artilerie, Geniu și Marină, optând pentru marină.

După încheierea Primului Război Mondial, a absolvit Școala de Aplicație a Marinei la 21 aprilie 1923 și apoi Școala de Informații pentru ofițeri superiori. În perioada 1928 – 1929, a studiat la Școala Navală de Război din Paris în urma căreia a dobândit Brevetul de ofițer de stat major. Pe timpul școlii, ofițerul a fost avansat în grad de locotenent-comandor.

Din anul 1943, ofițerului i s-a încredințat comanda Forțelor Navale Maritime, tot atunci fiind avansat la gradul de contraamiral. În această calitate, contraamiralul Macellariu a organizat și condus cea mai complexă operațiune din istoria marinei militare române, aceea de evacuare a trupelor româno-germane din peninsula Crimeea, cunoscută în istorie ca “Operațiunea 60.000”.

Evenimentul controversat, dar foarte important din istoria României, cel din 23 august 1944, l-a găsit pe contraamiralul Macellariu tot la comanda Forțelor Navale Maritime. Datorită tactului, a relațiilor deosebite avute cu viceamiralul german Helmuth Brinkmann, amiralul român a reușit să evite un angajament între forțele germane și cele române. De asemenea, cu mult tact și diplomație a răspuns ultimatumului înaintat la sfârșitul lunii august 1944 de amiralul sovietic Oktiabriski, arătând că poziția marinei noastre militare este de cooperare cu cea sovietică, nicidecum de subordonare sau tutelare.

Începând cu 1 noiembrie, contraamiralului Macellariu i s-a încredințat comanda Școlilor Marinei, pe care le-a condus cu aceeași pricepere și conștiinciozitate, aceasta fiind și ultima funcție îndeplinită în Marina Militară, deoarece la 6 martie 1945 a fost trecut în rezervă.

Contraamiralul Macellariu a slujit cu onoare arma pe care a îmbrățișat-o încă de tânăr, fiind considerat de către contemporani, printre ofițerii de elită ai armatei române.

Sursa: Academia Navala "Mircea cel Batran" Constanta (anmb.ro)

Avem onoarea de a vă anunța că Monetăria Statului a lansat pe piață produsul medalistic aniversar „Horia Macellariu”.

Setul de colecție – compus din medalie, broșură și cutie din lemn – poate fi procurat de la magazinele instituției noastre sau de pe magazinul online www.romanianmint.ro, la prețul de 1.426 lei/set pentru medalia din argint și de 400 lei/set pentru medalia din aliaj de cupru; prețurile includ TVA.

Medalia prezintă următoarele caracteristici tehnice:

- Material: Argint 999‰

- Diametru: 60 mm

- Greutate: 131 grame

- Calitate: patinată

Tiraj fix: 60 bucăți

Material: Aliaj de cupru

- Diametru: 60 mm

- Calitate: patinată

Tiraj fix: 40 bucăți



164 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Comments


bottom of page