top of page
Caută
  • MS

„Fluture Parnassius apollo rosenius – Fluturele Apollo”


Fluturele Apollo (Parnassius apollo jaraensis)

Fluturele Apollo este o specie montană euroasiatică, răspândită din vestul Europei (Spania) până în Siberia și Munții Tien Shan (China). În România au fost semnalate: - subspecia P. apollo transsylvanicus din Carpații Orientali, din peste 50 de locații; - subspecia P. apollo jaraensis din Munții Apuseni, de pe Valea Ierii. Specia preferă pajiști stâncoase, însorite, pe soluri calcaroase și pe care abundă Sedum album, planta gazdă pentru omizi.


Știați că Parnassius apollo jaraensis a fost unul dintre cei mai mari fluturi de zi din România?


În prezent, Parnassius apollo (ambele subspecii) este considerat extinct în România, ultimele semnalări datând dinainte de 1990. Cauzele dispariției sunt sărăcirea genetică, pierderea habitatului, modificările climatice și colectarea intensivă.


Monetăria Statului a lansat pe piață produsul medalistic „Fluture Parnassius apollo rosenius – Fluturele Apollo”, inclus în Programul Medalistic 2023, secțiunea Fluturi.


Setul de colecție – compus din medalie, broșură și cutie de lemn – poate fi procurat de la magazinele instituției noastre, la prețul de 440 lei/set pentru medalia din argint și de 228 lei/set pentru medalia din aliaj de cupru; prețurile includ TVA.


Medalia prezintă următoarele caracteristici tehnice: # Material: Argint 999‰ - Diametru: 37 mm - Greutate: 31,1 grame - Calitate: proof * Tiraj fix: 60 bucăți


# Material: Aliaj de cupru - Diametru: 37 mm - Calitate: proof * Tiraj fix: 40 bucăți

126 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page