top of page
Caută
  • MS

135 DE ANI DE LA INAUGURAREA ATENEULUI ROMÂN

Actualizată în: 4 mai 2023




Ateneul Român - Templu al artei şi culturii româneşti „Dați 1 leu pentru Ateneu!”


Unul dintre simbolurile României, Ateneul Român este un palat magnific ce impresionează prin formă și stil. Construit în inima Bucureştilor, a devenit reperul arhitectonic şi spiritual nu doar al unui oraş, al unei Capitale, ci a unei naţiuni.

Cea mai frumoasă construcție din București a fost zidită la inițiativa societății omonime, care a lansat o campanie de donații cu un slogan celebru: „Dați 1 leu pentru Ateneu!”. Banii s-au s


trâns în câțiva ani și edificiul a devenit unul dintre motivele pentru care Bucureștiul a primit supra-numele de Micul Paris.


Templu al artei şi culturii româneşti, Ateneul Român rămâne nu doar o clădire de patrimoniu universal, reprezentativă ca arhitectură pentru România şi Balcani (cu trimitere la antichitatea grecească), ci şi un simbol de tradiţie spirituală a unui popor. A concerta pe acest podium este echivalarea actuală a lirismului apărut pe scena Teatrului Scala din Milano. Așezământul din inima capitalei s-a metamorfozat în „cartea de vizită” imperisabilă a României contemporane.


Consiliul informal al miniștrilor culturii din Uniunea Europeana a aprobat, la 13 februarie 2007, introducerea Ateneului Român pe lista Patrimoniului European. Acest lucru este consfințit de către o placă instalată pe zidul clădirii o lună mai târziu, în martie 2007. Ateneul Român este sediul Filarmonicii George Enescu și găzduiește cunoscutele Festivaluri Internaționale George Enescu.


Monetăria Statului dedică edificiului-simbol al culturii naționale produsul medalistic „135 de ani de la inaugurarea Ateneului Român”, inclus în Programul Medalistic 2023. Setul de colecție – compus din medalie, broșură și cutie de lemn – poate fi procurat de la magazinele instituției noastre, la prețul de 533 lei/set pentru medalia din argint și de 277 lei/set pentru medalia din aliaj de cupru; prețurile includ TVA.


Medalia prezintă următoarele caracteristici tehnice:

# Material: Argint 999‰ - Diametru: 50 mm - Greutate: 47 grame - Calitate: proof * Tiraj fix: 60 bucăți


# Material: Aliaj de cupru - Diametru: 50 mm - Calitate: proof * Tiraj fix: 40 bucăți

168 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page