top of page
Caută
MS

ZIUA AVIAȚIEI ROMÂNE ȘI A FORȚELOR AERIENE


ZIUA AVIAȚIEI ROMÂNE ȘI A FORȚELOR AERIENE

„A imita vulturul, care se pierde în albastrul cerului, a fost din cele mai vechi timpuri, o vie dorinţă a omului legat prin legea gravitaţiunii generale de pământul pe care s-a născut.” – Aurel VLAICU

Istoria aviaţiei militare române începe cu zborul realizat de inginerul Aurel Vlaicu la 17 iunie 1910.

În urmă cu 111 ani, Aurel Vlaicu efectua primul zbor complet cu un aeroplan de concepţie proprie pe teritoriul ţării noastre. Acest eveniment istoric marchează începutul istoriei Aviaţiei militare române, pentru că avionul ,,Vlaicu nr. 1’’ se afla în proprietatea Ministerului de Război. În toamna aceluiași an, România a devenit una dintre primele ţări din lume care a folosit aviaţia în scop militar.

La 27 septembrie 1910, în timpul manevrelor militare, desfășurate în Oltenia, același Aurel Vlaicu efectuează un zbor de 35 de minute de la Slatina la Piatra Olt, transportând un document și făcând legătura între două comandamente ale aceluiași corp de armată.

Forțele Aeriene Române îndeplinesc misiuni complexe pentru protejarea suveranității spațiului aerian, menținerea păcii, înlăturarea urmărilor calamităților naturale naturale şi intervin în situaţii de urgenţă civilă, asigurând cercetarea aeriană, transportul de materiale, medicamente şi alimente, precum şi evacuarea răniţilor şi bolnavilor din zonele afectate.

Monetăria Statului aduce un omagiu aviatorilor români militari și civili care au contribuit la dezvoltarea aviației române și își exprimă respectul și recunoștința față de eroii aviatori căzuţi la datorie în luptele aeriene prin lansarea pe piață, în scurt timp, a unui produs medalistic aniversar de colecție.

La ceas aniversar, dorim tuturor celor care îşi desfăşoară activitatea în Aviaţia Română şi în Forţele Aeriene Române „Cer senin și La mulți ani!”.

Setul medalistic Ziua Aviației Române și a Forțelor Aeriene - format din medalie, însoțită de broșură și cutie de lemn - poate fi procurat de la magazinele Monetăriei Statului la prețul de 1561 lei/set pentru medalia din argint și de 426 lei/set, pentru medalia din aliaj de cupru; prețurile includ TVA.

Medalia prezintă următoarele caracteristici tehnice: # Material: Argint 925 ‰ - Diametru: 60 mm - Greutate; 240 grame - Calitate: patinata * Tiraj fix: 40 bucati

# Material: Aliaj de cupru - Diametru: 60 mm - Calitate: patinata * Tiraj fix: 60 bucati

451 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Comments


bottom of page