top of page
Caută
  • MS

UNICUL NAVIGATOR ROMÂN PRINTRE STELE: DUMITRU -DORIN PRUNARIU


„M-aş întoarce în Cosmos pentru trăirea umană pe care o ai văzând Pământul de la înălţimi extraatmosferice; desigur, nu ştiu cine m-ar mai trimite acum; aştept să vină noi generaţii, care să zboare. Dorinţa mea internă rămasă după primul zbor este că oricând m-aş întoarce cu mult interes în Cosmos. Am fost supus unei sarcini de 4G; stai pe spate, dar eşti presat în „fotoliul” cosmic, zgomotul motoarelor rachetei încetează, simţi vibraţii, apoi totul devine linişte şi pluteşte în jurul tău, ai o senzaţie de euforie, la început, apoi ai impresia că ai capul detaşat de corp, pui mâna pe el şi îl apeşi, să simţi că ai cap; e o senzaţie naturală, oarecum instinctivă.” – Dumitru-Dorin Prunariu


14 Mai 1981 – ziua în care un român a scris istorie Simbol marcant al istoriei contemporane a României, Domnul Doctor Inginer Cosmonaut Dumitru-Dorin Prunariu este primul și singurul român care a navigat în spațiul cosmic. În perioada 14 – 22 mai 1981 a petrecut printre stele 7 zile, 20 de ore și 42 de minute.

Misiunea spațială la care a participat cosmonautul român s-a desfășurat la bordul navei cosmice sovietice Soyuz-40 și al stației orbitale de cercetare științifică Salyut-6. A realizat o serie de experimente științifice, tehnologice, biomedicale, astrofizice și psihologice, alături de colegul său de echipaj, cosmonautul Leonid Popov, și de echipajul stației orbitale, format din cosmonauții Vladimir Kovalionok și Viktor Savinîh.

În anul 2011, Academia Română l-a ales pe Dumitru-Dorin Prunariu membru de onoare, drept recunoaștere a extraordinarei sale performanțe umane și științifice.


Monetăria Statului aduce un omagiu unicului navigator român printre stele și celebrează 40 de ani de la primul zbor al unui român în spațiul cosmic, Cosmonautul Dumitru-Dorin Prunariu, prin lansarea pe piață a emisiunii medalistice aniversare „40 de ani de la primul zbor al unui român în spațiul cosmic”.


Acest produs medalistic extraordinar este format din medalie, însoțită de pliant și mapă de prezentare; poate fi achiziționat la prețul de 282 lei/set pentru medalia din argint și de 160 lei/set, pentru medalia din aliaj de cupru; prețurile includ TVA.


Medalia prezintă următoarele caracteristici tehnice: # Material: Argint 925‰ - Diametru: 37 mm - Greutate: 22 grame - Calitate: proof * Tiraj fix: 110 bucăți


# Material: Aliaj de cupru - Diametru: 37 mm - Calitate: proof * Tiraj fix: 75 bucăți


Așteptăm comenzile dumneavoastră pe adresele de e-mail: magazin.filaret@monetariastatului.ro, magazin.beldiman@monetariastatului.ro sau comenzi.online@monetariastatului.ro.


Produsele vor fi expediate prin curier, plata ramburs.

677 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page