top of page
Caută
  • MS

LIVIU CIULEI – UN TITAN AL TEATRULUI ROMÂNESC

„Eu nu sunt pentru improvizaţie, sunt pentru un desen precis. Regia este logică, după aceea logică, iar logică şi abia apoi 1% inspiraţie.” – Liviu Ciulei

Liviu Ciulei, născut la Bucureşti, pe 7 iulie 1923, este unul dintre cei mai mari oameni de teatru ai secolului trecut, activând ca regizor, actor şi scenograf. A absolvit Conservatorul Regal de Muzică și Artă dramatică din București în vara anului 1946, studiind în paralel arhitectura, studiu pe care îl finalizează în 1949 cu un proiect de diplomă complex.

Cariera de peste 60 ani a regizorului și scenografului Liviu Ciulei dezvoltată în contextul evoluției teatrului universal în a doua parte a secolului XX, însumează 184 de piese de teatru și operă, pe patru continente.

Actorul Liviu Ciulei a creat personaje memorabile în 30 de piese de teatru dând viață unor personaje ca Puck, în „Visul unei nopți de vară” de Shakespeare, Agamiță Dandanache în „O scrisoare pierdută” de Caragiale pentru a aminti numai câteva dintre rolurile cunoscute publicului românesc.

Pe lângă arta teatrală Liviu Ciulei a fost un inovator și în arta cinematografică, regizând 3 filme, semnând scenografia pentru 4 și interpretând roluri în alte 15 filme. Astfel, filmul „Valurile Dunării” este premiat cu Marele Premiu al Festivalului de Film de la Karlovy Vary, în 1960, iar bine-cunoscutul film, Pădurea Spânzuraților”, premiat cu „Premiul pentru regie” la Cannes în 1965.

Liviu Ciulei se stinge din viață pe 25 octombrie 2011 la München la vârsta de 88 de ani.

Sursa: Thomas Ciulei

Monetăria Statului dedică titanului teatrului românesc, produsul medalistic „100 de ani de la nașterea regizorului Liviu Ciulei”, inclus în Programul Medalistic 2023.

Setul de colecție – compus din medalie, certificat de autenticitate personalizat și cutie de lemn – poate fi procurat de la magazinele instituției noastre sau de pe magazinul online www.romanianmint.ro, la prețul de 941 lei/set pentru medalia din argint și de 453 lei/set pentru medalia din aliaj de cupru; prețurile includ TVA.

Medalia prezintă următoarele caracteristici tehnice:

🔰 Material: Argint 999‰

- Diametru: 50 mm

- Greutate: 89grame

- Calitate: patinată

Tiraj fix: 60 bucăți

🔰 Material: Aliaj de cupru

- Diametru: 50 mm

- Calitate: patinată

Tiraj fix: 40 bucăți68 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Comments


bottom of page