top of page
Caută
  • MS

„30 de ani de la reînființarea Curții de Conturi a României”


CURTEA DE CONTURI A ROMÂNIEI, 1992-2022

Istoria Curții de Conturi își are începuturile în zorii statului român modern, în timpul domniei lui Alexandru Ioan Cuza. La cinci ani de la Unirea Principatelor Române, din anul 1859, voind a da o garanţie mai mult Țării despre dorinţa Noastră, ca întrebuinţarea banilor publici să fie supusă unui control, pe cât de serios pe atât de neatârnat de orice bănuieli de înrâurire din partea agenţilor însărcinaţi cu manipulația bugetului, domnitorul Alexandru Ioan Cuza a promulgat Legea pentru înființarea Curții de Compturi..


În contextul istoric din perioada 1938-1948 s-au produs schimbări majore care au afectat și activitatea Înaltei Curți de Conturi. Astfel, prin decretul Prezidiului Marii Adunări Națiunii a Republicii Populare Române, din data de 1 decembrie 1948, aceasta a fost desființată.

Constituția României din 1991 a repus Curtea de Conturi în ansamblul instituțiilor esențiale ale statului democratic: Curtea de Conturi exercită controlul asupra modului de formare, de administrare şi de întrebuinţare a resurselor financiare ale statului şi ale sectorului public. În anul următor, prin voința Parlamentului, Legea privind organizarea și funcționarea Curții de Conturi a fost adoptată și promulgată apoi de Președintele României, în 8 septembrie 1992.


Monetăria Statului a lansat pe piață noul produs, inclus în Programul Medalistic 2022, dedicat instituției supreme de audit a României.

Setul medalistic de colecție „30 de ani de la reînființarea Curții de Conturi a României” – format din medalie, broșură și cutie de lemn – poate fi achiziționat de la magazinele instituției noastre, la prețul de 357 lei/set pentru medalia din argint și de 226 lei/set pentru medalia din aliaj de cupru aurit; prețurile includ TVA.


Medalia prezintă următoarele caracteristici tehnice:

# Material:Argint 925‰

- Diametru: 37 mm

- Greutate: 27 grame

- Calitate: proof

* Tiraj fix: 190 bucăți


# Material: Aliaj de cupru aurit

- Diametru: 37 mm

- Calitate: proof

* Tiraj fix: 270 bucăți

_____________________________

157 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page