top of page
Caută
  • MS

125 DE ANI DE LA NAȘTEREA SMARANDEI BRĂESCU

Actualizată în: 25 ian. 2023


2022 – ANUL SMARANDA BRĂESCU

„Începând cu anul 2022, pentru a marca personalitatea aviatoarei Smaranda Brăescu, se pot desfăşura anual ceremonii, în datele de 19 mai şi 2 octombrie, care pot fi organizate de autorităţile administraţiei publice centrale şi locale, precum şi de instituţiile publice de cultură din ţară şi din străinătate, prin derularea unor programe şi manifestări cu caracter cultural sportiv, în colaborare cu organizaţii neguvernamentale”– fragment din Legea nr. 19/2022 pentru instituirea anului 2022 ca Anul Smaranda Brăescu.


„Regina Înălțimilor” Smaranda Brăescu – prima femeie-paraşutist şi a treia aviatoare a României – a fost cel mai cunoscut sportiv al României interbelice şi a activat atât în domeniul civil, cât şi în cel militar. Brevetul de paraşutist l-a obţinut în Germania, la 5 iulie 1928, iar pe cel de aviator la 8 octombrie 1932, în Statele Unite ale Americii.

De numele Smarandei Brăescu se leagă începuturile paraşutismului românesc. Performanţele sale au facut ca talentata româncă să ducă numele ţării sale cu mândrie peste hotare, ecouri ale acestor realizări înregistrându-se în presa naţională şi internaţională. Vreme de şase decenii, performanţele ei au făcut ca în multe locuri din lume să se vorbească cu admiraţie despre România. Cea mai importantă realizarea a sa a fost, însă, doborârea recordului mondial absolut la parașutism, la 19 mai 1932, la Baza aeriană militară de la Sacramento – California, S.U.A. Smaranda Brăescu devenea, astfel, campioană mondială absolută la parașutism, fiind propusă pentru a fi sportiva anului 1932.

Setul medalistic aniversar „90 de ani de la stabilirea recordului mondial absolut de salt cu parașuta de la înălțime și 125 de ani de la nașterea Smarandei Brăescu” – format din medalie însoțită de broșură și cutie de lemn – a fost lansat pe piață de Monetăria Statului.

Vă invităm să achiziționați acest produs de colecție de la magazinele instituției noastre, la prețul de 1475 lei/set pentru medalia din argint și de 485 lei/set pentru medalia din aliaj de cupru; prețurile includ TVA.

Medalia prezintă următoarele caracteristici tehnice: # Material:​Argint 999‰ - Diametru:​60 mm - Greutate:​ 189 grame - Calitate:​patinată * Tiraj fix:​60 bucăți

# Material:​Aliaj de cupru - Diametru:​60 mm - Calitate:​patinată * Tiraj fix:​40 bucăți



135 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page